Potato casserole with beef tenderloin

Potato casserole

5 middle size potatoes
Few twigs of thyme
Few twigs of rosemary
3 glasses of milk
0.1 kg of cheddar cheese
2 eggs

Peel the potatoes and cut into small slices, boil in milk with salt, pepper, rosemary and thyme until potatoes will be al dente. Do not allow milk to boil, stir gently every few minutes. Wipe off cheddar cheese and mix with eggs. Boiled potatoes with egg-cheddar-mix put in layers into stewing dish. Bake in 180 C for 10 minutes and additional few more minutes without cover till top cheese layer will be toasted.

Beef tenderloin

  • 0.5 kg beef tenderloin
  • 2 plum tomatoes
  • 1 onion
  • 1 glass of beef broth
  • branch of thyme
  • clove of garlic
  • spoon of batter
  • salt, ground pepper
  • 2 glasses of red wine (one to souse and one to beef tenderloin)

Season beef tenderloin with salt and pepper, fry using batter. Add spoon of wine every 30 seconds. Take out the beef tenderloin from the frying pan and put it under cover. On the frying pan to the beef fat add onion, tomatoes, garlic and fry 1 minute. Add 1 glass of red wine, broth, thyme and simmer few minutes. Rub sauce through a sieve

Polędwica z zapiekanką ziemniaczaną 

Zapiekanka ziemniaczana

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • 1litra mleka
  • 0.1 kg sera cheddar
  • 1 jajko

Obierz ziemniaki i pokrój na cienkie plasterki, gotuj nie doprowadzając do wrzenia w mleku z dodatkiem soli, pieprzu, rozmarynu i tymianku, często mieszajac, az ziemniaki beda al dente, uwazaj aby nie przypalic mleka. Zetrzyj cheddar, wymieszaj z jajkiem. Ugotowane ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, przekładając wymieszanym serem z jajkiem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 C. Zdejmij pokrywę naczynia i zapiekaj kolejne kilka minut do zrumienienia sera.

Polędwica

  • 0.5 kg polędwicy wołowej
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu wołowego
  • gałązka tymianku
  • ząbek czosnku
  • masło
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 2 szklanki czerwonego wina (jedna do sosu jedna do podlewania mięsa)

Posól i popieprz a następnie obsmaż polędwice na maśle podlewajac czerwonym winem. Podlewaj winem po łyżce co 30 sekund. Polędwice ściągnij z ognia i przykryj. Na tą samą patelnie dodaj cebulę, pomidorki, czosnek. Smaż 1 minute. Dodaj 1 szklanke czerwonego wina, bulion, tymianek, duś przez kilka minut. Przetrzyj przez sito, aby sos był gładki.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s