Duck breast with blueberry sauce

Duck breast with blueberry sauce served on caramel

  • 2 duck breasts
  • 1 glass of orange juice
  • vanilla
  • anise
  • nutmeg
  • salt and pepper
  • butter, for frying

Blueberry sauce:

  • 1 cup of blueberries
  • ¼ cup of red wine
  • 1 teaspoon honey
  • 4 tablespoons of good balsamic vinegar
  • salt and freshly ground black pepper

In addition:

  • palm sugar, fresh blueberries for decoration

Mix orange juice with vanilla, anise and nutmeg. Put the duck breasts in the marinade and refrigerate for 2 – 3 hours.

Prepare the caramel – dissolve palm sugar in a saucepan, spread hot mass on aluminum foil, when the caramel hardens, gently peel off the foil, being careful not to break the caramel.

Remove the breasts from the marinade, fry them on butter on skin side until brown. Add the duck marinade and simmer for 15 minutes. Season with finely milled pepper. Take off from fire, keep warm.

Clean blueberries, dry and put into saucepan. Add red wine and honey. Season with salt and pepper. Boil slowly till blueberries will be soft. Blend in blender and then rub through a sieve back again to sauspan. Reduce the souse till dens, at the end add balsamic vinegar

Kaczka z borówkami na karmelu

  • 2 piersi z kaczki
  • szklanka soku pomarańczowego
  • wanilia, anyż, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło, do smażenia

Sos borówkowy:

  • 1 szklanka borówek
  • ¼ szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki dobrego octu balsamicznego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

  • cukier palmowy, świeże borówki do dekoracji

Zamarynować pierś kaczki w soku z pomarańczy, z dodatkiem wanilii, anyżu, gałki muszkatołowej, wsadzić do lodówki na 2 – 3 godziny.

Przygotować karmel – rozpuścić w rondelku cukier palmowy, gorącą masę rozsmarować na folii aluminiowej, kiedy karmel zastygnie, delikatnie odkleić masę od folii, uważając, aby nie połamać karmelu.

Wyciągnąć kaczkę z marynaty, smażyć na maśle stroną ze skórą do zrumienienia. Wlać marynatę dusić przez kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia, trzymać pod przykryciem.

Borówki umyć, osuszyć, wsypać do rondelka, zalać winem, dodać miód. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, aż borówki zmiękną. Zmiksować w blenderze. Wlać z powrotem do rondelka i jeszcze chwilę gotować na małym ogniu, aby sos zgęstniał, pod sam koniec dodać ocet balsamiczny.

Na talerzu ułożyć świeże borówki, na nich płat karmelu, na samym wierzchu ułożyć plastry kaczki, udekorować sosem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s