Broccoli with tofu in hoisin sauce

Broccoli with tofu in hoisin sauce

  • 1 broccoli (middle size)
  • tofu (you can use skin tofu or smoked tofu, I mixed two kinds),
  • ½ of red onion
  • 2 tbsp of hoisin sauce
  • one clove of garlic
  • coriander
  • tbsp of soya sauce
  • 2 tbsp of oil

Boil broccoli until it’s al dente (not to soft and not to hard). Heat the oil, add onion, after one minute add tofu, garlic, soya sauce and hoisin sauce, fry together for 2 – 3 minutes, at the end add broccoli, mix together, decorate with fresh, chopped coriander and serve!

About Tofu 豆腐

Tofu, which is also called bean curd is product made of soy milk, there is variety of kinds, but you can classified it into two major groups – soft and hard tofu.

The history of production goes back two tousands years ago, it was discover in China around II century B.C., according legends by Chinese prince Liú Ān劉安, but it become popular among people few centuries later. For a long time it was consider as a food for poor, to be honest it still is in some parts of China. Very important for develpment of tofu were buddhist monks, who are vegetarians and were looking for something which will be rich source of protein. Tofu is also high in iron and calcium.

What is the most interesting about preparing dishes made of tofu is that tofu itself almost doesn’t have any flavor, that is why it so easily absorbs souce and spices flavors.

Most of the informations according ‘TOFU w Kuchniach Dalekiego Wschodu’ by P. Albrzykowski, published in Krakow

O TOFU

Istnieje wiele odmian, produkowanego z mleka sojowego tofu. Historia produkcji sięga II wieku p.n.e., kiedy to tofu według legendy miało zostać odkryte przez chińskiego księcia Liú Ān 劉安. Prawdziwą popularność zyskało dzięki mnichom buddyjskim, którzy, będąc wegetarianami poszukiwali bogatego w substancje odżywcze substytutu mięsa. W samych Chinach tofu ze względu na niską cenę i powszechną dostępność uznawane jest za pożywienie mało wykwintne, natomiast na Zachodzie wraz z modą na zdrową żywność oraz wzrastającą popularnością wegetarianizmu coraz częściej można spotkać restauracje oferujące szeroki zakres dań z tofu. Jedną z przyjętych klasyfikacji jest podział na miękkie i twarde tofu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s