Dumplings stuffed with pork and shrimp

Dumplings stuffed with pork and shrimp

Filling (for about 25 dumplings)

  • half of cup of raw shrimp (peeled)
  • cup of minced meat (pork)
  • 2 tablespoons of soya sauce
  • one chopped clove garlic
  • 2 cm piece of fresh ginger (chopped)
  • freshly ground black pepper

Prepared dough for dumplings

* Filling for an alternative version

  • cup of blanched spinach
  • half a cup of raw shrimp (peeled)
  • 2 tablespoons of soya sauce
  • one chopped, clove garlic
  • 2 cm piece fresh ginger (chopped)
  • freshly ground black pepper

Sauce

  • 4 tablespoons of soya sauce
  • 1 tablespoon sesame oil
  • finely chopped garlic clove
  • tablespoon finely chopped fresh ginger
  • fresh coriander

Clean prawns, dry them and finely chop. Meat gently season with salt and pepper, add a tablespoon of soy sauce, coriander, ginger and garlic. Mix all with shrimps. Put a spoonful of filling into the middle of each wrapper. Wet the edges of the dumpling with water, pick up the sides of dough gently inside, creating ‘a pouch’.

*For alternative filling version chopp shrimps with spinach, add rest of ingredients, mix all together.

Boil water in a pot. Lay off a bamboo basket steamer with the baking paper, with a sharp knife make holes in paper, place in pot. Arrange dumplings at intervals, cook on steam for about 15 minutes (or until dough is soft) In the meantime, prepare the sauce, mix the sauce ingredients all together in a bowl. Serve dumplings with sauce in a bowl. You can also serve dumplings in a soup (broth with chopped fresh ginger and coriander)

* Dim sum (Chin. 点心) is a style of Chinese food, it refers to dishes prepared as small bite-sized like for example dumplings, traditionally served in small steamer baskets.

 

Pierożki z wieprzowiną i krewetkami

Nadzienie (na około 25 pierożków)

  • pół szklanki surowych krewetek (obranych)
  • szklanka mielonego mięsa (wieprzowego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru (drobno posiekany)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Gotowe ciasto na pierożki

*Alternatywna wersja nadzienia

  • szklanka zblanszowanego szpinaku
  • pół szklanki surowych krewetek (obranych)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru (drobno posiekany)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru
  • świeża kolendra

Krewetki umyj, osusz i drobno posiekaj. Mięso delikatnie posól, popieprz, dodaj łyżkę sosu sojowego, kolendrę, imbir, czosnek Wymieszaj dokładnie z krewetkami. Na kwadraty (lub krążki) ciasta nakładaj po łyżce farszu, zwilżone wodą boki ciasta zbieraj delikatnie do środka, tworząc sakiewki. * W alternatywnej wersji nadzienia posiekaj krewetki, szpinak, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie. Zagotuj wodę w garnku. Bambusowy koszyczek do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia, zrób ostrym nożem w papierze otwory, ułóż na garnku. Układaj pierożki w odstępach, gotuj na parze przez około 15 minut (lub aż ciasto będzie miękkie) W między czasie przygotuj sos, składniki sosu wymieszaj w miseczce. Pierożki podawaj z sosem w miseczce. Możesz również podawać pierożki w zupie (rosole z dodatkiem posiekanego, świeżego imbiru oraz kolendry)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s