Thai style fish

.
  • 1 fresh fish, with white, dense meat (about 0.5 kg)
  • 1 banana leaf
  • 1 fresh red chilli
  • lime leaf
  • spring onion
  • bunch of fresh coriander leaves
  • a piece of lemon grass (cut into about 2 cm pieces)
  • toothpick

Sweet chili sauce

  • 1 tablespoon of fish sauce
  • 1 tablespoon of lime juice (or lemon juice)
  • 1 tablespoon of sesame oil
  • 1 glove garlic, finely chopped
  • small piece of fresh ginger (about 2 cm), finely chopped

Mix the sauce ingredients. Wash the fish, clean and cut from both sides,  use half of chili souce to rub the both sides of fish, marinate in a refrigerate for at least an hour.

Mix the lime leaves, finely chopped chilli (without seeds!), chopped coriander and onion, and pieces of lemon grass. Dip banana leaf for a few seconds in hot water. On banana leaf arrange pieces of lemon grass, a bit of a lime, chili, coriander and onion mixture, then gently place the fish, covered the remaining part of the mixture, gently wrap the leaf, using toothpicks. Put the fish into a bamboo container for steaming, set the pot over boiling water, cook the fish in this way for about 20 minutes.

Serve together with the remaining chili sauce in a bowl and for example jasmin rice.

RYBA PO TAJSKU

  • 1 świeża ryba o białym, zwartym mięsie (ok. 0.5 kg)
  • 1 liść bananowca
  • 1 świeża mała papryczka chili
  • liść limonki
  • młoda cebulka
  • garść świeżych liści kolendry
  • kawałek trawy cytrynowej (pokrojony na około 2 cm kawałki)
  • wykałaczki

Słodki sos chili

  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru, drobno posiekany

Wymieszaj składniki sosu. Rybę umyj, oczyść, ponacinaj z obu stron, natrzyj używając połowy sosu, marynuj w lodówce, przez co najmniej godzinę. Liść bananowca zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie. Wymieszaj liscie limonki, drobno posiekane chili (bez pestek!), posiekaną kolendrę i cebulkę, kawałki trawy cytrynowej. Na liściu bananowca ułóż kawałki trawy cytrynowej, odrobinę mieszkanki przypraw, po czym połóż delikatnie rybę, pokrytą pozostałą częścią mieszanki, delikatnie zawiń liść używając wykałaczek. Przełóż rybę do bambusowego naczynia do gotowania na parze, ustaw naczynie nad gotującą się wodą, gotuj rybę w ten sposób przez około 20 minut.

Podawaj z pozostałym sosem chili w miseczce, do ryby możesz również podac np. ryż jaśminowy.

*inspiracją dla przepisu była podróż do Tajlandii oraz przepis w książce „Kuchnia Tajska”, będącej częścią kolekcji „Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy”, stanowiącej dodatek do Rzeczpospolitej, 2008

Advertisements

3 thoughts on “Thai style fish

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s