Thai style fried dumplings

.
  • 1 tablespoon of sesame oil
  • 1 small onion, finely chopped
  • 1 clove of garlic, chopped
  • piece of fresh ginger (about 2 cm), chopped
  • rice noodles 50 g
  • 1 tablespoon of palm sugar
  • ¼ cup peanuts (unsalted), fried and chopped
  • ¼ cup coriander
  • small carrot, finely chopped
  • spring onions (or chives) to bind bundles
  • oil for deep frying

Prepared dough for dumplings or wontons

Peanuts & chili sauce

  • ½ cup of coconut milk
  • 1/3 cup of peanut butter
  • 1 tablespoon of sesame oil
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1 small onion, finely chopped
  • 1 red chilli
  • lemon grass
  • 1 tablespoon fish sauce
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • 2 tablespoons of palm sugar
  • ½ teaspoon of curry powder

Prepare rice noodles according to instructions on the wrap, drain and cut into small pieces. Heat the oil in a frying pan, fry onion, garlic, ginger and carrot, add rice noodles, add sugar palm, fry until the sugar dissolves, add the nuts and coriander.

Put a spoonful of noodle filling into the middle of each wrapper, pick up the sides of dough gently inside, creating ‘a pouch’, use strips of chives (previously moistened in hot water, to be more flexible) to tie. Fry in deep oil, until browning.

Prepare the sauce, heat the oil in a frying pan, fry garlic and onion, add the remaining ingredients, cook, stirring for about 3 minutes. Serve the sauce warm.

Tajskie smażone pierożki

  • łyżka oleju sezamowego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • makaron ryżowy 50 g
  • łyżka cukru palmowego
  • ¼ szklanki niewolonych orzeszków ziemnych, uprażonych
  • ¼ szklanki kolendry
  • mała marchewka, drobno posiekana
  • olej do smażenia
  • cebuka dymka (lub szczypiorek) do wiązania sakiewek
  • olej do głębokiego smażenia

Gotowe ciasto na wontony/pierożki

Sos Orzechowy

  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 czerwona papryczka chili
  • łodyga trawy cytrynowej
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • ½ łyżeczki curry

Przygotuj makaron ryżowy, zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedź potnij na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę, czosnek, imbir i marchewkę, dodaj makaron ryżowy i cukier palmowy, smaż aż cukier się rozpuści, dodaj orzechy i kolendrę.

Rozłóż płaty ciasta, na każdy nakładaj odrobinę farszu, po czym zawijaj tworząc sakiewki, do związania sakiewek użyj pasków szczypiorku (wcześniej zamoczonego w gorącej wodzie, aby był bardziej elastyczny). Smaż sakiewki w głębokim oleju, do momentu zrumienienia na złoty kolor.

Przygotuj sos, na patelni rozgrzej olej, usmaż czosnek, cebulę, dodaj pozostałe składniki, gotuj, mieszając przez około 3 minuty. Sos podawaj na ciepło.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s