Chicken & Prawns Satay

Chicken & Prawns Satay

  • one chicken breast,
  • one cup of peeled, raw shrimp
  • 2 cloves of garlic, finely chopped
  • 2 teaspoons of brown sugar
  • teaspoon of turmeric,
  • ½ teaspoon of curry powder
  • 2 tablespoons of sesame oil

DIP

  • ½ cup of (unsalted, roast in a dry pan) peanuts
  • 2 tablespoons red curry paste
  • ½ cup of coconut milk
  • ¼ cup of chicken broth
  • 1 tablespoon of lime juice
  • 1 tablespoon of brown sugar

Cut chicken into strips with a thickness of 1.5 cm, and stick it on a barbecue sticks, wash prawns, and also put them on the sticks . Prepare marinade by mixing garlic, turmeric, curry powder, brown sugar and sesame oil. Marinate chicken and prawns in refrigerator for at least an hour.

Prepare the sauce, finely chop nuts (you can use blender), add red curry paste, mix to form a smooth paste. In a skillet (or in a small saucepan), boil the coconut milk, add the peanut mixture, mix thoroughly, add the c, cook over low heat, stirring, add the lime juice and sugar, stir until dissolved.

Fry the chicken in the pan or grill, on oiled baking sheet until light browning meat.

Serve with lemon and dip in a bowl.

*Satay is a South Asian dish of marinated, skewered and grilled meat, always served with a sauce. The word “satay” is derived from Indonesian: sate and Malay: saté or satai, both perhaps of Tamil origin. According to some theories satay was invented by Javanese street vendors as the adaptation of Indian kebab. From Java satay spread across the region and as the result wide variants of satay recipes has been developed

SATAY z kurczaka & krewetek

  • Pierś z kurczaka,
  • Szklanka obranych, surowych krewetek
  • 2 ząbki czosku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka kurkumy,
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju sezamowego

SOS

  • ½ szklanki, (niesolonych, uprażonych na suchej patelni) orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • ¼ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru

Kurczaka potnij w paski o grubości 1.5 cm, nadziej go na patyczki do szaszłyków, na patyczki ponadziewaj też umyte i osuszone krewetki. Przygotuj marynatę, mieszając czosnek, kurkume, curry, brązowy cukier i olej sezamowy. Marynuj w lodówce, przez co najmniej godzinę.

Przygotuj sos, orzeszki drobno posiekaj lub zmiksuj blenderem, dodaj pastę curry, wymieszaj, tworząc gładką masę. Na patelni (lub w małym rondelku) zagotuj mleczko kokosowe, dodaj orzechową mieszankę, dokładnie wymieszaj, dodaj bulion, gotuj na małym ogniu mieszając, dodaj sok z limonki i cukier, mieszaj aż się rozpuści.

Kurczaka usmaż na patelni lub zgrilluj w piekarniku, na posmarowanej olejem blasze, aż do lekkiego zrumienienia mięsa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s