Gong Bao Chicken (宫保鸡丁)

 

Gong Bao Chicken (Chin. 宫保鸡丁)

  • 2 chicken breasts
  • 3 tablespoons of light soya sauce
  • 3 tablespoons of rice wine
  • 2 tablespoons of sesame oil
  • tablespoon of flour (rice or potato flour)
  • 3 cloves garlic, sliced
  • 3 cm piece of fresh ginger, cut into thin slices
  • 1 teaspoon of Sichuan pepper
  • half a cup of peanuts, unsalted
  • spring onion
  • teaspoon of sugar (brown or palm)
  • tablespoon of Chinese rice vinegar
  • ¼ cup of chicken broth
  • 3 tablespoons of oil, for frying

Cut chicken into cubes (about 2.5 cm x 2.5 cm), in a bowl mix 2 tablespoons of soya sauce, 2 tablespoons of rice wine, a teaspoon of sesame oil with 2 tablespoons of flour, marinate chicken in it (in the refrigerator) for at least half an hour.

On a dry pan lightly roast peanuts.

Prepare the sauce, mix sugar, vinegar, the rest of the soya sauce, rice wine, sesame oil, add a tablespoon of flour, broth, and mix thoroughly (for example using a jar)

Heat oil in a wok, add chicken and fry stirring gently till gold, take off chicken from wok. Add some oil (if needed), heat the oil, add ginger, garlic, chilli, sichuan pepper, after a few seconds, add the sauce, keep still for a while on low heat until it thickens, when ready add the chicken, the spring onions and peanuts. It’s ready to serve!

*The dish originally came from Sichuan cuisine, (Sichuan Province is located in central-western part of China). According to a legend dish is named after Ding Baozhen (1820–1886), a late Qing Dynasty official, who was born in Guizhou, Ding was a head of Shandong province and later a governor of Sichuan province. His title was Gong Bao (Chin. 宫保, Gōng Bǎo, which literally mean “palatial guardian”). During the Cultural Revolution, the dish was consider as politically incorrect, because of its association with Ding Baozhen.

 Kurczak Gong Bao

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka mąki (ryżowej lub ziemniaczanej)
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • pół szklanki orzeszków ziemnych. niesolonych
  • cebula dymka
  • łyżka cukru (brązowego lub palmowego)
  • łyżka chińskiego octu ryżowego
  • ¼ szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Kurczaka pokroić w kostkę ( ok. 2.5 cm x 2.5 cm), w misce wymieszać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wina ryżowego, łyżeczkę oleju sezamowego z 2 łyżkami mąki, marynować w miksturze kurczaka przez co najmniej pół godziny w lodówce.

Na suchej patelni delikatnie uprażyć orzeszki ziemne.

Przygotować sos, połączyć cukier, ocet, resztę sosu sojowego, wino ryżowe, olej sezamowy, dodać łyżkę mąki, bulion, dokładnie wymieszać (np. używając słoika)

Rozgrzać olej w woku, dodać kurczaka, usmażyć delikatnie mieszając na złoty kolor. Ściągnąć z woka. W razie potrzeby dodać olej, rozgrzać, dodać imbir, czosnek, chili, pieprz syczuański, smażyć delikatnie mieszając, dodać sos, trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, ażsos zgęstnieje, dodać kurczaka, dymkę i orzeszki. Wymieszać delikatnie i podawać.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s