Thai salad with chicken & mint

Thai salad with chicken & mint

  • one small breast of chicken, ground or very finely chopped
  • 2 tablespoons of white rice
  • 2 fresh red chili pepper
  • tablespoon of sesame oil
  • 2 cloves of garlic
  • small red onion
  • a handful of sprouts (for example mung beans)
  • ½ cup fresh mint leaves
  • ½ cup fresh Thai basil leaves
  • ½ cup fresh coriander

SAUCE

  • ¼ cup of lime juice
  • tablespoon of fish sauce
  • 2 tablespoons of sesame oil
  • 2 teaspoons of palm sugar
  • 2 teaspoons of chili paste (or 2 teaspoons of finely chopped fresh red chilies)

In a dry frying pan roast dry rice until light browning, then mash the rice in a mortar (or blend in a blender) until getting fine powder (like bread crumbs).
Mix all sauce ingredients thoroughly.
In a wok (or on a pan) heat the sesame oil, add chilli and garlic, fry stirring until the smell becomes intense, add the chicken and fry until gold. At the end of frying, add 1/3 part of sauce.

In a bowl, gently mix herbs, sprouts, sliced onion, sprinkle it using the rest of the sauce, on top put the chicken, sprinkle with grated whole rice. Serve immediately after preparation.

 

Tajska sałatka z kurczakiem i miętą

  • pierś z kurczaka, zmielona lub bardzo drobno posiekana
  • 2 łyżki białego ryżu
  • 2 świeże papryczki chili
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona cebula
  • garść kiełków (np. fasoli mung)
  • ½ szklanki świeżych liści mięty
  • ½ szklanki świeżych liści bazylii tajskiej
  • ½ szklanki świeżych kolendry

SOS

  • ¼ szklanki soku z limonki
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 2 łyżeczki pasty z chili (lub 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej świeżej, czerwonej papryczki chili)

Na suchej patelni upraż suchy ryż, aż do lekkiego zrumienienia, utrzyj ryż w moździerzu (lub zmiksuj w blenderze) na drobny proszek (przypominający konsystencją bułkę tartą).

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.

W woku (lub na patelni) rozgrzej olej sezamowy, wrzuć chili, czosnek, smaż mieszając, aż zapach stanie się intensywny, wrzuć kurczaka i smaż do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodaj 1/3 sosu. W misce delikatnie wymieszaj zioła, kiełki, posiekaną w piórka cebulę, skrop resztą sosu, na wierzch wyłóż kurczaka, całość posyp utartym ryżem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s