Prawns with lychees in red curry

Prawns in red curry

  • 2 tablespoons of red curry paste
  • can of coconut milk
  • 1/3 cup of chicken broth
  • 3 lemon leaves
  • tablespoon of fish sauce
  • tablespoon of lime juice
  • teaspoon of palm sugar
  • 1/3 cup of fresh Thai basil leaves
  • approximately 250 g large prawns, fresh, peeled
  • some fresh lychees (peeled, with removed seeds)
  • 2 fresh chili peppers (with seeds removed, finely diced)
  • bunch of fresh coriander

Heat the curry paste in a wok or large pan, stir briefly, until the release of aroma, add the coconut milk, broth, lemon leaves, fish sauce, lime juice, palm sugar, bring to a boil, and then reduce the heat. Add the basil leaves (leave some to decorate curry) and prawns, cook, stirring, until they become pink. Add lychee, stir them gently with the rest of curry. Before serving garnish with coriander, fresh basil leaves and chilli, in a separate bowl serve jasmin rice.

Krewetki z liczi w czerwonym curry

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 liście cytrynowe
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka cukru palmowego
  • 1/3 szklanki świeżych liści bazylii tajskiej
  • ok. 250 g dużych krewetek, świeżych, obranych
  • kilka świeżych owoców liczi (obranych, z usuniętymi pestkami)
  • 2 świeże papryczki chili (z usuniętymi pestkami, drobno pokrojone)
  • garść świeżej kolendry

Pastę curry podgrzej na woku albo dużej patelni, mieszaj przez chwilę, aż do uwolnienie zapachu, dodaj mleczko kokosowe, bulion, liście cytrynowe, sos rybny, sok z limonki, cukier palmowy, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Dodaj liście bazylii (zostawiając część liści do dekoracji) oraz krewetki, gotuj mieszając, aż staną się różowe, dodaj liczi, wymieszaj. Przed podaniem udekoruj kolendrą, liśćmi bazylii oraz chili, w osobnej miseczce podawaj ryż jaśminowy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s