Lamb with potatoes and shallots

• 0.5 kg rack of lamb
• several medium-sized potatoes
• 10 shallots
• a glass of red wine
• 1 tablespoon white sugar
• a few sprigs of fresh rosemary
• oil for frying
• 3 tablespoons butter
• a few sprigs of juniper
• bay leaves
• tea leaves
• dried chili peppers
• coarsely ground black pepper
• sea salt

Clean lamb, season with salt and pepper, rub with the chopped rosemary.

In a pot place the sprigs of juniper, bay leaves, tea leaves, dried chili peppers. Over dried herbs, place the lamb on a wire rack or riddled plate made of aluminum foil. Cover the pot tightly. Cook on high heat until dried herbs start to smoke. Be careful not to burn it! Remove from the heat and keep in an airtight pot covered for 5 more minutes.

Heat 1 tablespoon of butter in a frying pan, fried lamb for one minute on each side. Add wine. Reduce wine to half and put the lamb with the pan to the oven for 30 minutes 160 C (frying pan cannot have plastic handles).

Meantime, wash and slice potatoes into thin slices, fry them in olive oil, stirring occasionally until potatoes are al dente. Add to them 1 tablespoon of butter and cook for another minute.

Fry shallots for a minute on one tablespoon of butter. Add a tablespoon of sugar. Cook the shallots until sugar is carmelized.

Serve the lamb on sliced potatoes with shallots, clearing the remaining sauce from the pan.

Jagnięcina z ziemniakami
•       0.5 kg żeberek jagnięcych
•       kilka średniej wielkości ziemniaków
•       10 szalotek
•       kieliszek czerwonego wina
•       1 łyżka białego cukru
•       kilka gałązek świeżego rozmarynu
•       oliwa do smażenia
•       3 łyżki masła
•       kilka gałązek jałowca
•       liscie laurowe
•       liscie herbaty
•       suszone papryczki czyli
•       grubo mielony czarny pieprz
•       sól morska

Jagnięcinę oczyść, posól, popieprz, natrzyj posiekanym rozmarynem.

W garnku umieść gałązki jałowca, liście laurowe, liście herbaty, suszone papryczki chili. W garnku nad suszonymi ziołami ułóż jagnięcinę na kratce lub na podziurawionym talerzyku z foli aluminiowej. Przykryj szczelnie garnek. Podgrzewaj na mocnym ogniu aż suszone zioła zaczną dymić, uważając, aby nie przypalić! Zdejmij z ognia i trzymaj garnek pod szczelnym przykryciem przez 5 minut.

Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni, obsmaż jagnięcinę po minucie z każdej strony, podlej winem. Zredukuj wino do połowy i przełóż jagnięcinę wraz z patelnią do piekarnika na 30 minut 160 C (patelnia nie może mieć plastikowej rączki). W międzyczasie umyj i pokrój ziemniaki na cienkie plasterki, smaż je na oliwie, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą al dente. Dodaj  do nich 1 łyżkę masła i smaż do miękkości.

Szalotki podsmażaj przez minutę na 1 łyżce masła. Dodaj łyżkę cukru. Smaż szalotki do skarmelizowania się cukru. Podawaj jagnięcinę na plasterkach ziemniaków z szalotkami, polaną pozostałym sosem z patelni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s