Fresh, home made rice paper

  • 1 cup of white rice
  • water
  • salt
  • *wooden or bamboo stick

Soak the rice in a fresh water for 7 hours. After that time wash the rice at least 3 times, draining water each time, rice should be white and all water drained away. Mix 1 cup of rice with 2 cups of water, add pinch of salt, blend it in a blander for couple of minutes, then leave for one hour.

Cover a pot of boiling water with white cotton, leave smal space for steam to have space to leave. Using big soup spoon scoop out the batter and pour onto the cotton, use the spoon to gently move the batter around to form a circle, it can’t be too thick. Steam it for one minute, under the cover, than use a wooden or bamboo stick to lift the rice paper from the cotton (photo 5.)

After removing the rice paper from the pot, flip the paper over, so the top of the rice paper is facing down plate.

*When stacking rice paper, place a portion of lettuce or bamboo leaf between each to prevent them from sticking.

Świeży, domowej roboty papier ryżowy

  • 1 szklanka ryżu białego
  • woda
  • sól
  • * drewniany lub bambusowy kij

Namocz ryż w wodzie przez 7 godzin. Po tym czasie przepłukuj ryż, co najmniej 3 razy, za każdym razem zmieniając wodę, odcedź, ryż powinien być biały, a cała woda odprowadzana. Wymieszaj 1 szklankę ryżu z 2 szklankami wody, dodaj szczyptę soli, zmiksuj w blenderze na gładką masę, a następnie odstaw na godzinę.

Przykryj garnek wrzącej wody ściereczką z bawełny, pozostaw niewielką szparę dla pary. Używając chochli lub dużej łyżki wylej ciasto na bawełnę, delikatnie rozprowadź ciasto tworząc krąg, warstwa ciasta nie może być zbyt gruba. Trzymaj nad parą przez około minutę, pod przykryciem, po czym przy użyciu drewnianego lub bambusowego kija delikatnie podnieś papier ryżowy z bawełny (zdjęcie 5).

Odkładaj papier ‘do góry nogami’, aby górna część była skierowana w dół.

* Podczas układania papieru ryżowego umieszczaj np. porcję sałaty lub bambusowych liści pomiędzy arkuszami, co zapobiegnie sklejaniu.

Oczywiście, gotowy papier ryżowy czeka na nas w niemal każdym supermarkecie, ale mimo to warto poeksperymentować, zamieniając kuchnie w małe laboratorium. 

Jeśli chodzi o nadzienie, to temat na oddzielny post:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s