Grilled fish with lemongrass cover

  • fresh whole fish or fillets (we used panga fillet)
  • one banana leaf* (big enough to wrap the fish)
  • one tablespoon of olive

Marinade

  • 2 stalks of lemongrass, chopped finely
  • 3 cloves of garlic
  • half of small onion chopped finely
  • 2 chilies, deseeded and minced
  • 2 tablespoons of fish sauce
  • 1 tablespoon of sugar
  • 1/2 teaspoon of curry or turmeric powder

If you’re using the whole fish clean it up and after that pat the fish dry with white paper, season it with salt and paper, cover it with olive. Wrap the fish in banana leaf.

Put it on the grill (depending on the fish size, for panga fillet you need to grill it around 20 minutes).

Mix the marinade ingredients (without sugar), heat the oil in a pan, fry the marinade for couple of minutes (be careful not to burn it), then add sugar, mix it gently until it will caramelize.

When the fish is ready unwrap the leaf, cover fish with marinade.

*Banana leaves are used in Vietnamese cuisine to pack many kinds of cakes (e.g. square glutinous rice cakes) or grill fish.

Grillowana ryba w przykryciu z trawy cytrynowej

  • świeża cała ryba lub filet białej ryby (użyliśmy pangi)
  • liść bananowca (wystarczająco duży, aby zawinąć w niego rybę)
  • łyżka oliwy z oliwek

Marynata

  • 2 łodygi trawy cytrynowej, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku
  • pół małej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 czerwone papryczki chili, z usuniętymi nasionami, drobno posiekane
  • 2 łyżki sos rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki curry lub kurkumy

Jeśli używasz całej ryby – oczyść ją, osusz, dopraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą. Zawiń rybę szczelnie w liść bananowca (zepnij używając wykałaczek). Umieść ja na grillu (czas zależy od wielkości ryby, filet pangi grilluj przez około 20 minut).

Wymieszaj składniki marynaty (bez cukru), podgrzej olej na patelni, podsmaż marynatę przez kilka minut, uważając, aby nie przypalić, następnie dodaj cukier, mieszaj delikatnie, aż cukier się skarmelizuję.

Kiedy ryba będzie gotowa, rozwiń ją delikatnie, pokryj marynatą, podawaj od razu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s