Fish on herbs with lemongrass marinade

DSCF4416

  • one whole fish with white meat (eg yellow cracker, ….), about 700 g
  • tablespoons of olive oil
  • fresh coriander and Thai basil for garnish
  • lime quarters marinade
  • 2 stalks lemongrass, finely chopped
  • 3 cloves of garlic
  • 2 red chillies (with seeds removed, finely chopped)
  • tablespoon fish sauce
  • spoonful of sugar
  • pinch of pepper
  • ½ teaspoon of turmeric

If you are using a whole fish clean it, cut a few times on each side, wipe with a paper towel.

Prepare the marinade mixing all the ingredients, rub it thoroughly fish, put in the fridge for at least an hour.

Heat the oil in a frying pan, fry the fish for about 7 minutes on each side (or until it become slightly golden brown), after frying oil can be removed with a paper towel. Before serving sprinkle with chopped coriander and (or) Thai basil, serve with pieces of lime or lemon for drizzling.

Ryba w trawie cytrynowej

  • jedna cała ryba o białym mięsie (np. yellow cracker,….), ok 700 g
  • 3 łyżki oliwy
  • świeża kolendra i bazylia tajska do przybrania
  • ćwiartki limonki

marynata

  • 2 łodyżki trawy cytrynowej, bardzo drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chili (z usuniętymi nasionami, drobno posiekane)
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka cukru
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy

Jeśli używasz całej ryby oczyść ją, ponacinaj kilkukrotnie z każdej strony, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę mieszając wszystkie składniki, natrzyj nią dokładnie rybę, odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Na patelni rozgrzej olej, smaż rybę przez około 7 minut z każdej ze stron (lub aż nabierze lekko złotego koloru), po usmażeniu nadmiar oleju można usunąć papierowym ręcznikiem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą, podawaj z cząstkami limonki lub cytryny do skropienia.

DSCF3598

DSCF3599

Dzisiaj trawa cytrynowa jest dostępna w większości sklepów z orientalną żywnością, podczas mrożenia nie traci właściwości, więc można kupić większe opakowanie. Trawę cytrynową w słoiczku ma w swojej ofercie Taotao. Cymbopogon citratus ma właściwości przeciwzapalne, w brazylijskiej medycynie naturalnej trawa cytrynowa stosowana była z uwagi na swoje rzekome właściwości przeciw lękowe oraz nasenne, których jednak badanie nie potwierdziły.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s