Potatoes nest with pistachio

DSCF4512

  • potatoes (one medium-sized potato per person)
  • pistachios (peeled and chopped coarsely)
  • oil for frying
  • salt

Wash potatoes, peel off and shred on a grater with coarse mesh, (you can also use special blade), fry small portions on a large amount of oil, so that potatoes don’t stick. Be careful not to burn tchem. Drain the excess fat on paper towel, arrange on plates in the form of nests, add pistachios on top, season with salt.

DSCF4521

Ziemniaczane gniazdka z pistacjami

  • ziemniaki (jeden średniej wielkości ziemniak na osobę)
  • pistacje (obrane z łupinek i grubo posiekane)
  • olej do smażenia
  • sól

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, (można użyć też specjalnego nożyka do krojenia w ‘piórka’), smaż partiami na sporej ilości oleju, uważając, aby ziemniaczane piórka się nie posklejały. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, układaj na talerzach w formie gniazdek, posyp pistacjami, posól. Można podawać jako przystawkę lub dodatek do dań.

Pistacja właściwa (łac. Pistacia vera L.), zwana powszechnie po prostu pistacją, pochodzi z Bliskiego Wschodu, dzisiaj uprawiana jest głównie w Syrii, Iranie i Turcji, a także w Chinach, USA oraz na południu Europy (głównie w Grecji i we Włoszech). Pistacje są kaloryczną, ale za to bardzo zdrową przekąską, są bogatym źródłem m.in. witaminy B6, miedzi, błonnika oraz fosforu. Pistacje są również bogate w antyutleniacze. 26 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Pistacji:)

DSCF4513

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s