State of Japan

10

Japonia zachwyca spokojem, ciszą, harmonią przejawiającą się we wszystkich aspektach życia począwszy od jedzenia, poprzez sztukę,  a skończywszy na zasadach ruchu drogowego. Po hałaśliwym Szanghaju kameralne Kioto przeniosło nas w świat dawnej stolicy, z wąskimi uliczkami, niską zabudową, niezliczoną liczbą małych restauracji i barów, z bogatą ofertą makaronów, owoców morza, mięs, ponieważ japońska kuchnia to coś więcej niż tylko sushi. Ryby podawane często na surowo z cytryną oraz odrobiną wasabi, owoce morza smażone w formie tempury, niezwykle popularne pikle podawane jako dodatek do dań głównych, makarony, w tym ten najpopularniejszy w regionie, który odwiedziliśmy – udon, (jap. うどん lub 饂飩), czyli gruby makaron zrobiony z mąki pszennej, to tylko jedne w wielu dań wartych wspomnienia.

Japończycy cenią potrawy surowe, ponieważ uważają, że w ten sposób można podać jedynie produkty najświeższe, najwyższej jakości, a bliskość morza oraz bogactwo jego owoców daje im taką możliwość. Popularne są również dania grillowane, potrawy smażone w przeciwieństwie do kuchni chińskiej nie stanowią podstawy diety, z wyjatkiem tempury, ktora podobno została zaczerpnięta z kuchni portugalskiej. Jest to sposob przyrządzania owocow morza oraz warzyw polegający na panierowaniu ich w cieście z wody oraz mąki pszennej i smażeniu w glębokim oleju.

Japan impresses with peace, tranquility and harmony manifested in all aspects of life from food, through art, to the road trafic. After noisy Shanghai a quiet atmosphere of Kyoto moved us into the world of the former capital city, with its narrow streets, small houses, countless number of small restaurants and bars offering a range of noodles, seafood, meat, since Japanese cuisine is much more than just about sushi. Fishes are often served raw with lemon and a bit of wasabi, seafood fried as tempura, extremely popular pickles served as an addition to the main dishes, noodles, including udon the most popular in the region, which we visited (Japanese うどん or 饂 饨). Udon are thick noodles made ​​from wheat flour – those are just one of many dishes worth mentioning. The Japanese prefer raw food because they believe this is the way only freshest products, with superior quality can be served.  Closeness to the sea and the richness of its fruits gives them that opportunity. Some dishes are grilled. Fried food, opposed to the Chinese cuisine is not that popular, except for tempura (天ぷら or 天麩羅), which is a way to serve seafood and vegetables. They are put in a light batter made of cold water and wheat flour and then deep fry.

5

Kyoto, Fushimi Inari Shrine.

4

6

1

Sukiyaki udon.

12

Abura age udon, udon noodles with sweet, fried tofu.

9

Pickles, Nishiki Market, a food market in central Kyoto

8

7

Kyoto, Kinkaku-ji, Temple of the Golden Pavilion.

11

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s