Japońska sałatka ze szpinaku z sezamowym dressingiem

20130216_162844 20130216_162900

Podczas wizyty w Kioto nie mogliśmy nie skorzystać z możliwości wzięcia udziału w kursie gotowania, organizowanym przez Uzuki Japanese Cooking with Emi Hirayama*, było to bez wątpienia jedno z najciekawszych japońskich doświadczeń kulinarnych, a wyniesionymi przepisami będziemy się dzielić jeszcze przez długi czas. Zaczynamy od zaskakująco prostej sałatki ze szpinaku!

  • Garść świeżego szpinaku

Dressing

  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego (można zastąpić białym octem winnym)
  • 2 łyżeczki bulionu dashi* (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • łyżka drobno pokrojonej skórki z cytryny

Szpinak umyć, blanszować we wrzątku przez około 2 minuty, po czym przelać zimną wodą i dokładnie odcisnąć. Na suchej patelnie uprażyć sezam, po czym lekko ugnieść w moździerzu. Zmieszać składniki dressingu (sos sojowy, ocet, cukier, bulion dashi), aż cukier się rozpuści, po czym dokładnie wymieszać ze szpinakiem, sezamem oraz posiekaną skórką z cytryny. Podawać jako dodatek do dań głównych.

Bulion dashi (jap. だし, Dashi) stanowi podstawę kuchni japońskiej, bulion wykorzystywany jest do przyrządzania zup, stanowi również podstawę wielu sosów. Sporządza się go na bazie rybnej, oraz z wodorostów kombu. W Polsce do kupienia w sklepach z orientalną żywnością w formie instant.

Sesame dressed spinach salad

  • Bunch of fresh spinach

Sesame dressing

  • 3 tea spoons of soy sauce
  • 3 tbls of sesame seeds
  • 2 tea spoons of rice vinegar
  • 2 tea spoons of dashi stock*
  • 1/3 tea spoon of raw sugar
  • 1 tbls of lemon skin

Wash spinach and blanched in boiling water for about 2 minutes, then pour with cold water and carefully squeeze. In a dry frying pan roast sesame seeds. Mix dressing ingredients (soy sauce, vinegar, sugar, dashi broth) until the sugar has dissolved, then mix thoroughly with spinach, sesame seeds and chopped lemon peel. Serve with main dishes.

Dashi is a japanese broth made by boiling kombu, which are edible kelp (seaweed). Today granulated or liquid instant dashi replaced the homemade product.

*Uzuki Japanese Cooking with Emi Hirayama http://www.kyotouzuki.com/index.html

Advertisements

One thought on “Japońska sałatka ze szpinaku z sezamowym dressingiem

  1. Chili i Tofu, Kochani. Wasze przepisy na sajgonki i tę sałatkę sponsorowały nas dzisiejszy obiad. Bardzo, bardzo nam smakowały i cieszymy się, że piszecie tego bloga 😉
    Czekamy na kolejne smakowite propozycje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s