Potatoes with salmon and red onion jam

DSCF5760

DSCF5756

Potatoes with salmon and red onion jam.

  • 4 potatoes (for 4 portions)
  • Jar of sundried tomatoes (200 ml)
  • 1 small white onion
  • 2 big red onions
  • glass of wine
  • 2 tbsp honey
  • 200 gr smoked salmon
  • 3 tbsp of unsalted butter
  • 1 tbsp of lemon juice
  • salt & pepper
  • cooking paper
  • bottomless round mold

Peel then boiled potatoes in salty water. Cut white onion in small pieces then fry with 1 tbsp of butter until gold, remove from heat. Boiled potatoes cut in small pieces and mixed with onion. Leave till cooled down. Cut salmon in small pieces, then mixed with lemon juice and pepper. Cut dried tomatoes in small pieces. Place bottomless mold on cooking paper. First layer make with dried tomatoes. Mash with spoon before next layer. Next layer make with potatoes mixed with onion, mesh with spoon. Final layer make with salmon. Leave for 15 minutes. Place on plate together with cooking paper. First stick out cooking paper then remove bottomless mold. Serve with red onion jam.
Red onion jam.
Cut 2 red onions in thick cubes. Fry with 2 tbsp of butter for 5 minutes. Add 2 tbsp of honey and continue frying for 2 more minutes. Add 1 glass of red wine. Boil gently for 1 hour until wine is reduced. Serve cold.

 

DSCF5741

Ziemniaki z łososiem i konfiturą z czerwonej cebuli.

  • 4 ziemniaki (na 4 porcje
  • słoik suszonych pomidorow (200 ml)
  • 1 mała biała cebula
  • 2 duze czerwone cebule
  • szklanka wina
  • 2 lyzeczki miodu
  • 200 gr wedzonego lososia
  • 3 lyzki masla
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • sol i pieprz

Dodatkowo:
papier do pieczenia
okrągłe foremki bez dna

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Bialą cebule pokrój w drobna kostke i obsmaż na złoto na jednej łyżce masła, odstaw z ognia. Ugotowane ziemniaki posiekaj w drobną kostke i wymieszaj na patelni z obsmażoną bialą cebulą. Odstaw do ostudzenia. Łososia posiekaj w drobną kostke wymieszaj z sokiem z cytryny i pieprzem. Suszone pomidory posiekaj w drobna kostke. Na papierze do pieczenia ustaw foremke bez dna. Pierwsza warstwe wypelnij suszonymi pomidorami. Przed nalozeniem nastepnej warstwy ugniec lyzka pomidory. Nastepna warstwe wypelnij ziemniakami i ugniec. Ostatnia warstwe wypelnij lososiem. Odstaw na 15 minut. Przenies na talerz razem z papierem do pieczenia. Wysun papier a nastepnie zdejmij foremke. Podawaj z konfitura z czerwonej cebuli.

Konfitura z czerwonej cebuli:
Pokroj cebule w gruba kostke. Smaz na 2 lyzkach masla przez 5 minut. Dodaj 2 lyzki miodu, smaz przez 2 minuty. Wlej szklanke wina i duś na wolnym ogniu przez godzine dopoki wino sie nie zredukuje. Podawaj zimne.

Advertisements

2 thoughts on “Potatoes with salmon and red onion jam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s